Prof. Dr. Aziz SANCAR Öğrencilerimizle Buluştu
Müdürlüğümüz ve Batman Üniversitesi arasında imzalanan Akademisyen-Öğrenci Buluşmaları İş Birliği Protokolü çerçevesinde Nobel Ödüllü Bilim Adamı Prof. Dr. Aziz SANCAR ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL öğrencilerimizle bir araya geldiler.Batman Üniversitesi Rektörü İdris DEMİR'in açılış konuşmasının ardından çevrim içi olarak programa katılan Aziz SANCAR, programa seyirci olarak gelen lise öğrencilerine seslendi. Aziz Sancar'ın konuşmasının ardından çevrim içi olarak katılan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL konuştu.
Prof. Dr. Aziz SANCAR: "Bizler İlk Emri 'Oku' Olan Bir Dinin Ahlakıyla Sarmalanan İnsanlarıyız"
Ülkesinden ve topraklarından gençlerle bir araya gelmenin enerjisini arttırdığını belirten SANCAR, "Ben Prof. Dr. Aziz SANCAR. İsminin Google'a yazdığınızda Nobel Ödülü alan ilk Türk Bilim insanı olduğumu okuyacaksınız. Biraz daha merak edip okumaya devam ederseniz bilimsel çalışmalarımı ve kariyerimi göreceksiniz." diyen SANCAR, arama motorunun yazmadığı şeylerinde olduğunu aktararak sözlerini şöyle sürdürdü: "Google'ın yazmadığı şeyler de var. Google Mardin'in Savur ilçesindeki bir çocukken hangi motivasyonla Nobel'e uzanan bir yolculuğa çıktığımı yazmaz. Çünkü o motivasyon genlerimizde var, tarihi mirasımızda var, kültürel kodlarımızda var. Eğer bizi bugüne getiren dünü bilirsek yarınımızı da öngörebilir geleceğe yönelik projeksiyonlarımızı daha sağlam yapabiliriz."
SANCAR: "İlim Çin'de Bile Olsa Gidip Alın' Diyen Bir Geleneğin Temsilcisiyiz"
"Bizler, 'benim manevi mirasım ilim ve akıldır' diyen büyük kahraman Mustafa Kemal ATATÜRK'ün kurduğu ülkenin çocuklarıyız. Bizler zamanın en büyük AR-GE'cisi, mucidi Fatih Sultan Mehmet'in torunlarıyız. Bizler ilk emri 'oku' olan bir dinin ahlakıyla sarmalanan insanlarıyız. 'İlim Çin'de bile olsa gidip alın' diyen bir geleneğin temsilcisiyiz. Soluduğunuz iklim İbni Sina'ların, Ali Kuşçu'ların, Ömer Hayyam'ların, Mimar Sinan'ların iklimidir. Eğer bu iklimi soluyabilirseniz sizlere neyin miras bırakıldığını anlarsınız."
Prof. Dr. Aziz SANCAR'ın konuşmasının ardından öğrencilere seslenen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL, TÜBİTAK'ın son 4-5 yılda özellikle gençlere, çocuklara ve öğrencilere yönelik çalışmalar yürüttüğünü aktardı. Gençlere sunulan alanların en önemlisinin TEKNOFEST olduğunu vurgulayan MANDAL, "Bunun en önemli anahtar yeri de TEKNOFEST'tir. TEKNOFEST'te Türkiye'nin geleceği yazılıyor. Sadece Türkiye'nin değil bu coğrafyanın geleceği, insanlığın geleceği yazılıyor." dedi.
TEKNOFEST ile gençlerin yaşanan sorunlara çözüm üretmek için adım attıklarını ve çözümlerini sergilediklerini kaydeden MANDAL, şunları aktardı: "2018 yılında ilk TEKNOFEST gerçekleştirildiğinde 20 bin yarışmacı ve 500 bin katılımcı vardı. Bu yıl sadece İstanbul'da yapılana 2 milyon 700 bin kişi katıldı. Ama çok daha önemlisi 1 milyon yarışmacımız vardı. 1 milyon öğrencimiz 'ben yaşanan sorunlara sessiz kalmak istemiyorum, benim çözümüm var' diyen arkadaşımız vardı. Ben geleceğimize baktığım zaman sizlere yürekten güveniyorum. Gelecekte sorun varsa güçlük varsa ben ülkenin neresinde olursam olayım özellikle bugün Batman'dayız, bu imkân size sunuluyorsa gelecekte bu sorunların çözümüne ortak olacağınıza yürekten inanıyorum" diye konuştu.
Programa İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mahmut KURTARAN, lise ve üniversite öğrencileri, kurum amirleri ile vatandaşlar katıldı.
Programda öğrencilere TÜBİTAK yayınlarında basılan Aziz SANCAR'ın kendi kaleminde hayatı ve bilimi adlı kitap hediye edildi.