İlimiz Eğitimi Çok Daha İleri Bir Seviyeye Çıkarmayı Hedefliyoruz
İlimizde döner sermaye işletmesi olan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimizin üretim süreçleri ve ciroları ilgili değerlendirmede bulunan İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mahmut KURTARAN: "Mesleki eğitim sistemi ile birlikte işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştiren bir sistem ile ilimiz eğitimi çok daha ileri bir seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Bakanlığımız hayata geçirdiği yeni çalışmalar ile birlikte bir zamanlar kimsenin gitmek istemediği meslek liselerimiz artık elde ettikleri 11 milyonluk ciro ile ilimiz ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Bu kapsamda mesleki ve teknik eğitimde eğitim-üretim-istihdam çerçevesinde öğrencilerin gerçek üretim ortamlarında yaparak ve üreterek öğrenmelerini sağlamak amacıyla okulların döner sermaye işletmelerindeki üretim faaliyetlerini desteklemeye devam ediyoruz. Bu şekilde öğrencilerimiz gerçek üretim ortamlarında yaparak ve üreterek öğrenip aynı zamanda ilimiz ekonomisine ciddi katkı sağlıyorlar."
İlimiz Ekonomisine 11 Milyonluk Katkı
"Döner sermaye işletmesi olan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimizde; mobilya, giyim teknolojisi, elektrik elektronik, inşaat teknolojisi, sanat, tasarım, yiyecek ve içecek dallarında üretim yapılmaktadır. Bu üretimler sonucu 2022 yılının ilk on bir aylık döneminde toplam 11 milyon ciro yapılmış olup aralık ayında 1,5 milyon ciro ile toplam 12,5 milyon ciroyla ilimiz ekonomisine ciddi katkı sağlanmıştır. Döner sermaye kapsamında elde edilen bu gelirden öğrenci ve öğretmenlerimiz de büyük yarar sağlıyorlar. Bu bağlamda 2022 yılının ilk on bir ayında elde edilen 11 milyon liralık gelirden öğrencilerimiz 1 milyon 270 bin 726 lira; öğretmenlerimiz de 1 milyon 920 bin 298 lira pay aldılar."
Eğitim, Üretim ve İstihdam MEB Pasaj'da Buluşacak
"Millî Eğitim Bakanlığımız; eğitim kurumlarının kapasitesinin genişlemesi, yaparak öğrenme sürecinin üretime dönüşmesi, kadınların ve özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin desteklenmesi ve üretim döngüsüne katılması, kültürel mirasın dünyaya tanıtılması amacıyla MEB Pasaj projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında olgunlaşma enstitüleri, mesleki ve teknik eğitim okulları, halk eğitim merkezleri ile özel eğitim meslek okulları bünyesindeki 541 mağaza PttAVM bünyesindeki MEB Pasaj sistemine kaydedildi. İlimizde de okullarımızın ürettikleri ürünler artık bu proje ile birlikte halkımızın hizmetine açılmış oldu."
Ar-Ge Merkezleri
Yüksek teknoloji ve katma değer üreten öncü Türkiye için, 11. Kalkınma Planı ve Bakanlığımız eğitim hedefleri doğrultusunda, mesleki eğitim-üretim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi amacıyla MEB Mesleki ve Teknik Genel Müdürlüğüne bağlı okullar bünyesinde Ar-Ge merkezleri kuruldu. Ar-Ge merkezi okullar, Covid-19 salgını ile mücadele günlerinde ihtiyaç duyulan ürünlerin üretilmesinde büyük bir özveri ile çalışmış ve birçok projeyi başarı ile tamamlamıştır. Covid-19 sürecinin sona ermesi ve son teknolojik gelişmeler ile birlikte Ar-Ge ve inovasyonun, fikri mülkiyet tescili ile buluşup ticarileşmesine daha çok imkân sağlayan bilişim, elektronik, yazılım, kodlama, dijitalleşme, endüstriyel otomasyon gibi alanlarda yapılan projelere duyulan ihtiyaç artmıştır.
Bu ihtiyaçlar doğrultusunda; ülkemizin tüm şehirlerinde bir okul AR-GE Merkezi olarak seçilmiştir. İlimizde de okulumuz Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi AR-GE merkezi olarak seçilmiş ve bu doğrultuda çalışmalarına başlamıştır.