BATMAN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İl Müdürümüz TRT GAP Diyarbakır Radyosunda Batman ve Eğitimi Anlattı

İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mahmut KURTARAN, TRT GAP Diyarbakır Radyosunda yayınlanan 'Mezopotampa Altın Topraklarda Yolculuk Köşesi' adlı programa katıldı. İl Müdürümüz KURTARAN, katıldığı programda Batman ilimizin eğitim durumunu ve çalışmaları anlattı.   
İl Müdürümüz TRT GAP Diyarbakır Radyosunda Batman ve Eğitimi Anlattı

'Mezopotamya Altın Topraklarda Yolculuk Köşesi' programda soruları yanıtlayan İl Müdürümüz KURTARAN: "Batman'da Türkiye'nin hepsinde olduğu gibi son 15-20 yılda eğitim alanında çok ciddi ilerlemeler kaydedildi. Okulların modernize edilmesi, derslik sayıları, derslik başına düşen öğrenci sayısı, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, öğrenci başına düşen kitap sayısı gibi konularda çok ciddi iyileştirmeler yapıldı. Bu konuda ayrıntılı örnek verecek olursak; 2000'li yılların başında derslik sayısına düşen öğrenci sayımız 45-47 iken günümüzde bu sayı ilkokul/ortaokullarda 25 öğrenci seviyesine ulaştı. Liselerimizde bu sayı daha da iyi bir seviyeye ulaşarak 19 öğrenci civarına ulaştı. 2000'li yıllarda öğretmen başına düşen öğrenci sayımız 35'lerde iken bugün bu sayı 18'lere ulaştı, liselerimizde 12'lere kadar düşmüş durumda. Bütün bu niceliksel gelişmelerin yanında nitelik açısında da çok mesafe katledildi. Özellikle çocuklarımızın proje tabanlı çalışmaları, TÜBİTAK, TEKNOFEST ve diğer projelerde yapılan çalışmalar, sosyal aktivitelere katılmaları, sportif alanda alınan başarılar bunlara örnek gösterilebilir.

Eğitim ekosistemi içinde sadece öğrenci yoktur, sistemin en büyük paydaşlarından birisi şüphesiz velilerimizdir. Bizler de sürekli velilerimizle birlikte süreci yürütmek adına çalışmalar yapıyoruz. Örneğin, rehberlik araştırma merkezimizin koordinesinde yürüttüğümüz "Koruyucu Meleğim Annem" projesiyle her hafta gönüllü rehber öğretmenlerimiz okullarda velilerle buluşuyorlar. Bu projemizin en önemli konusu bağımlılıktır. Malumunuz bağımlılık günümüzde çeşitlendi. Alkol ve madde bağımlılığının yanı sıra teknoloji ve benzeri bağımlılıklar konusu da çocuklara yönelik risk oluşturuyor. Bu bağımlılıklar konusunda velilerimiz bilinçlendiriliyor. Bu çalışmalarımızda velilerle sadece bağımlılığı konuşmuyoruz, çocuklarımızın başarısını da konuşuyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bu programların sonunda birde velilerimize bu konuları içeren bir kitapçık dağıtıyoruz, hatta okuması zayıf olan velilerimize bu kitapçığı sesli olarak ulaştırıyoruz."

Batman'daki kütüphanelerin durumu hakkındaki soruya KURTARAN: "Kasım ayı içinde Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendinin himayelerinde Bakanlığımız "Kütüphanesiz Okul Kalmayacak" projesini başlattı. Bu projenin bir sonucu olarak 2 ay gibi kısa bir sürede ülkemizin tamamında kütüphanesiz okul kalmadı. İlimizde de 189 okulumuzda kütüphane mevcut değildi. Bu süre içinde bizler de hızlı bir şekilde bu okullarımızın kütüphaneleri tamamladık. Ayrıca kütüphanesi olup eksikleri olan okullarımızın da eksiklerini tamamlayıp kitap ve materyal takviyesi yaptık. Şu anda ilimiz genelinde 632 okulumuzun tümünde aynı zamanda Halk Eğitim Merkezleri, Öğretmenevleri de olmak üzere tüm kurumlarımızda kütüphanelerimiz mevcut. Kitap konusunda Batman olarak çok iyi bir yerdeyiz. İlimiz genelindeki okullarımızın kütüphanelerinde 576 bin kitabımız mevcut yani öğrenci başına 3,5-4 kitap düşüyor. Bakanlığımızın kitap sayısı ile ilgili bir hedefi de var, 2022 yılının sonuna kadar ilimizdeki kitap sayısını 1 milyon 380 bine çıkarılması hedefi var. Biz ilimizde kitap konusunda bir çalışma daha yürütüyoruz TÜBİTAK'ın okul öncesinden lise düzeyine kadar tüm yayınlarından oluşan 75 bin adet kitabı, Sayın Valimizin destekleriyle belediyenin imkânlarıyla aldık. Buradan Sayın Valimize teşekkürlerimi sunuyorum.

Yapılan çalışmalar hakkında genel bir bilgi veren KURTARAN: Okullarda oluşturduğumuz okuma gruplarımız var. Çocuklarımız belli bir program dahilinde kitaplarını okuyorlar. Daha sonra bu çocuklarımız kitap tahlillerini yazıp yerel gazetelerde yayımlıyorlar. Öğrencilerimiz yazar okuması yapıp daha sonra okudukları yazar ile ilgili panel düzenliyorlar. Bu şekilde öğrendikleri konuları herkesle paylaşma imkânı buluyorlar.

Batman'da çıkarttığımız 2 tane edebiyat, kültür ve sanat dergimiz var. GençNazar dergimiz ilimizdeki öğrencilerimizin yazılarında oluşan bir dergi. Dergimizin ilk üç sayısı okurlarla buluştu. Yeni sayının yayımlanması için yapılan çalışmalar devam ediyor. Diğer bir edebiyat dergimiz ise Kalemyâr Dergisi. Bu dergimiz ise ilimizde görev yapan öğretmenlerimizin edebiyat, sanat ve kültür alanındaki yazılarında oluşan bir dergi. Dergilerimiz müdürlüğümüzün web sitesinde dijital şekilde yayınlanırken hem de basılı olarak okur kitlesine ulaştırılıyor.

Bakanlığımızın son yıllarda mesleki eğitimde yaptığı ciddi atılımlar ve hayata geçirdiği projelerin neticesinde mesleki eğitimde çok başarılı ve aktif bir döneme girdik. Ülkemiz genelinde uygulanacak bu mesleki eğitim programıyla birlikte birçok paydaş bu programdan yararlanacak. Yeni mesleki eğitim sistemi ile birlikte 4 yıl boyunca mesleki eğitimini işletme de bizzat işin içinde öğrenen öğrencimiz haftanın bir günü de kültür derslerini görmeye devam edecek. Bu öğrencimiz 4.yılın sonunda meslek lisesi diploması ve ustalık belgesini almaya da hak kazanacak. Bu süre içinde çıraklık eğitiminin ilk üç yılında çocuğa asgari ücretin %30'u son yıl ise %50'si kadar ücreti ve sağlık sigortası Bakanlığımız tarafından ödenecek. Mesleki eğitimde çocuklar mesleki beceri eğitimini firmanın faaliyet gösterdiği sektörü iyi bilen ustadan alarak mesleğin ve firmanın kültürünü de öğrenmiş olacak.

 

Gap Mahallesi 2503. Sokak No3 Merkez / BATMAN - Santral (0488) 280 72 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.