BATMAN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Deprem Psikososyal Destek Çalışmaları Devam Ediyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlarımıza yönelik psikolojik ilk yardım ve psikososyal destek çalışmaları ilk günden itibaren Rehberlik ve Araştırma Merkezimiz rehber öğretmen/psikolojik danışmanları tarafından yürütülmektedir.
Deprem Psikososyal Destek Çalışmaları Devam Ediyor

Bu kapsamda ilimize deprem bölgelerinden gelen vatandaşlarımıza yönelik deprem sonrası ihtiyaç duydukları tüm çalışmalar İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz koordinesinde yapılmaktadır.

Planlanan ve yürütülen çalışmalar kapsamında; Batman Rehberlik ve Araştırma Merkezimiz öncelikle İl Psikososyal Koruma, Önleme ve Krize Müdahale Ekibi ile toplantı yapılıp durum değerlendirmesi yapılarak hızlı bir şekilde şekilde çalışmalar planlandı. İl/İlçe Psikososyal Koruma, Önleme ve Krize Müdahale Ekiplerimizle toplantılar yapılarak saha çalışmalarına hazır hale getirildiler.

İlimizde görev yapan rehber öğretmen/psikolojik danışmanlardan deprem bölgelerinde veya ilimizde yapılacak psikososyal destek çalışmalarında gönüllü çalışmak isteyen rehber öğretmen/psikolojik danışman listesi oluşturulup bu gönüllü rehber öğretmen/psikolojik danışmanlara psikolojik ilk yardım ve psikososyal destek çalışmaları hakkında mesleki becerilerinin geliştirilmesi amacıyla psikolojik ilk yardım, deprem, kayıp-yas ve göç psikoeğitimleri konularında 14-15 Şubat tarihlerinde Batman Rehberlik ve Araştırma Merkezinde eğitim verildi.

Gönüllü rehber öğretmen/psikolojik danışmanlarımızdan 11 rehber öğretmen/psikolojik danışmanımız, Gaziantep'in İslâhiye ilçesine giderek 5 psikososyal destek çadırı kurup bu psikososyal çadırlarında çocuk ve yetişkinlere yönelik psikososyal destekte bulundular.

Depremden etkilenen vatandaşlarımıza, Batman Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından verilen bireyle psikolojik danışma hizmetlerini etkili sunabilmek ve randevu taleplerini alabilmek için ilimizde bulunan alışveriş merkezleri ve hastaneler gibi yerlere bilgilendirme afişleri asılarak el broşürleri dağıtıldı. Rehberlik ve Araştırma Merkezi psikolojik danışmanlarından psikolojik destek isteyen vatandaşlarımız afişimizde bulunan telefon numaralarını arayarak randevu alabilirler.

17 Şubat tarihinde ilimizde görev yapan rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar ile Bakanlığımızın paylaştığı deprem psikoeğitimi planlarının okullarda sağlıklı yürütülebilmesi için çevrimiçi olarak Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Mustafa ÇAKAN'ın açılış konuşması ve Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölüm Başkanı Sedat Kurt'un sunumuyla toplantı gerçekleştirildi.

20 Şubat tarihinde rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar tarafından okullarında görev yapan öğretmenlere yüz yüze, rehber öğretmen/psikolojik danışmanı olmayan okulların öğretmenlerine ise Batman Rehberlik ve Araştırma Merkezi rehber öğretmen/psikolojik danışmanları tarafından uzaktan eğitim yoluyla Deprem Öğretmen Bilgilendirme Oturumu yapıldı.  21 Şubat tarihinde de rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar tarafından velilere, rehber öğretmen/psikolojik danışmanı olmayan okulların velilerine de Batman Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından uzaktan eğitim yollarıyla Deprem Veli Oturumu düzenlendi.

Depremden etkilenen çocuklar ve yetişkinlere yönelik yapılacak olan psikolojik ilk yardım ve psikososyal destek çalışmalarında dikkat edilmesi gereken hususlar, okulların açıldığı ilk gün öğretmenlerin yapması gerekenler, psikolojik ilk yardımda ilk temasın kurulması ve travma sonrası stres bozukluğu belirtileri konuları hakkında bilgilendirici afişler ve broşürler hazırlanarak web sitelerimizde ve sosyal medya hesaplarımızda paylaşıldı.

23 Şubat tarihi itibariyle rehber öğretmen/psikolojik danışmanların müşavirliğinde okullarda sınıf rehber öğretmenleri tarafından öğrencilere deprem psikoeğitimi uygulanmaya başlandı. İki hafta sürecek olan psikoeğitim süreci sonrasında okul psikolojik danışmanları tarafından kayıp-yas konularında tekrar öğretmen ve veli oturumları düzenlenecektir. Psikolojik danışmanı olmayan okulların öğretmen ve veli oturum süreçlerini de Batman Rehberlik ve Araştırma Merkezi planlayarak düzenleyecektir. Okul rehber öğretmen/psikolojik danışmanlarımız okullarında deprem etkisinde kalan öğrencilerle özel çalışmaya başladılar.

24.02.2023 Tarihinde Deprem bölgesinden ilimize gelen ve Süveybe Ana Kız Öğrenci Yurduna yerleşen vatandaşlarımıza yönelik Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Mustafa ÇAKAN ve Rehber Öğretmen/Psikolojik Danışman Yunus GAYRETLİ tarafından deprem bilgilendirme semineri verilmiştir.

Deprem bölgesinden gelerek ilimizde Süveybe Ana Kız Öğrenci Yurduna yerleşen vatandaşlarımıza yönelik psikososyal destek çalışmaları kapsamında 24 Şubat tarihi ile gönüllü rehber öğretmen/psikolojik danışmanlarımızdan oluşan ekiplerle yetişkin-çocuk psikolojik danışma ve deprem, kayıp-yas psikoeğitim oturumları devam etmektedir.

09-03-202309-03-202309-03-202309-03-202309-03-202309-03-202309-03-202309-03-202309-03-2023

Gap Mahallesi 2503. Sokak No3 Merkez / BATMAN - Santral (0488) 280 72 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.