Akademisyen-Öğrenci Buluşmaları Projesi 2024-2025 Eğitim Yılında Yeniden Başladı
Batman Valiliğimizin himayelerinde Batman Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz iş birliğiyle gerçekleşen "2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Akademisyen - Öğrenci Buluşmaları Projesi"nün açış programı TÜPRAŞ Ortaokulu'nda gerçekleşti.TÜPRAŞ ortaokulu konferans salonunda gerçekleşen açış programına Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın İdris DEMİR, İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mahmut KURTARAN, Şube Müdürü Akın ARI, akademisyenler, okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mahmut KURTARAN'ın konuşmasıyla başladı.
İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mahmut KURTARAN, konuşmasında projenin Batman'da eğitime sunduğu katkılardan ve öğrencilerin bu anlamda ne kadar şanslı olduğundan bahsetti. KURTARAN, "Bu proje kapsamında Türkiye genelindeki okullarda ilk dersi bir üniversite rektöründen alan ilk ve tek öğrenciler sizlersiniz. Bu, çok büyük bir ayrıcalıktır. Akademisyenlerimiz sayesinde akademik bilgiyi daha yakından öğrenme fırsatına sahip oluyorsunuz. Üniversitemizin, 2022-2023 eğitim yılından itibaren projemize sağladığı katkılar sayesinde binlerce öğrenciye ulaştık, şimdi ise daha büyük hedeflerimiz var." dedi.
Projenin detaylarını da aktaran KURTARAN, geçen yıl akademisyen-öğrenci buluşmalarının 131 akademisyen ile gerçekleştirildiğini, bu yıl ise öğrencilerin isteklerine göre şekillendirilmiş bir içerik sunulacağını belirtti. Projenin Batman'da yer alan 64 okulda uygulanacağını ifade eden KURTARAN, "Geçen yılki deneyimlerimize dayanarak bu yıl projeyi daha da genişlettik. Akademisyenlerimiz, öğrencilerimizin talep ettiği konularda dersler verecek. Bugün burada, Batmanlı gençler için önemli bir adım atıyoruz." şeklinde konuştu.
KURTARAN, konuşmasının devamında Batman Valiliği'ne projeye sunduğu desteklerden dolayı teşekkür ederek, "Sayın Valimiz Ekrem CANALP projemizin her aşamasında yanımızda oldu. Bu tür projeler, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirme hedefimizi güçlendiren önemli adımlar arasında yer alıyor." dedi.
İl Milli Eğitim Müdürümüz KURTARAN'ın konuşmasının ardından Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın İdris DEMİR'in öz geçmişinin okunmasının ardından Rektör DEMİR kürsüye geldi. Rektör DEMİR "Günümüzde Gençlerin Sahip Olması Gereken Beceriler" konulu dersi işledi.
Rektör Sayın Prof. Dr. İdris DEMİR, öğrencilere ders kapsamında; öğrenme ve yenilenme becerileri, bilgi, medya ve teknoloji becerileri, yaşam ve meslek becerileri gibi başlıkları içeren bir sunum yaptı. Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Rektör DEMİR, "Şimdiden kendinizi çok iyi yetiştirin. Önünüze engeller çıkacak. Hedeflerinize mücadele ederek, çalışarak ulaşabilirsiniz. İnancımıza göre okuma beşikten mezara kadardır. Bardağın dolu tarafına bakmak ve sahip olduklarımızla, elimizdeki imkânlarla ilerlemek gerekiyor. Temel felsefe çalışmaktır. İşinize çok saygı duyun, atılgan olun. İstiyorum ki siz ciğerparelerimizin ayakları yere sağlam bassın. Kendinizi ifade edebilin, argümanlarınız güçlü olsun. 21. yüzyıla hazır olmamız gerekiyor. Günümüz becerileri geride bıraktığımız yüzyılların becerilerine göre çok daha karmaşıktır. Bilgiye ulaşabilmeniz ve onu tasnif edebilmeniz, paylaşabilmeniz gerekmektedir. Ahlakî değerler doğrultusunda hareket edin. Yalnız bilgi ve beceri kazanmak, hayatı göğüslemek için yeterli değildir. Sevgi paylaştıkça çoğalır, iyilik bulaşıcıdır." dedi.
Akademisyen-Öğrenci Buluşmaları Projesi, Batman'daki ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere, akademisyenlerin rehberliğinde iki ders saati boyunca akademik içerikli eğitim verilmesini amaçlıyor. Bu eğitimlerin hedefi; öğrencilere bilimsel bilgi aktarımının yanı sıra onların rol modellerle buluşmasını sağlamak, mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak ve gelecek planlamalarına yardımcı olmaktır. Bu bağlamda, öğrenciler hem akademik hem de kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak konularda bilgi sahibi olacaklar.
Proje kapsamında ele alınacak konu başlıkları oldukça çeşitli: bilim, sanat, felsefe, matematik, yapay zekâ, bilişim teknolojileri, psikoloji, spor, ekonomi, yabancı dil, milli ve manevi değerler, arkeoloji, tarih, meslek seçimi ve kariyer planlaması gibi geniş bir yelpazede dersler verilecek. Bu dersler sayesinde, öğrencilere akademik kazanımlarının yanı sıra geleceğe yönelik rehberlik hizmetleri de sunulacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, öğrencilere rol model olabilecek akademisyenlerle birebir iletişim kurarak farkındalık kazanmaları ve geleceğe daha bilinçli adımlar atmaları hedefleniyor.
Akademisyen-Öğrenci Buluşmaları Projesi, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Batman Valiliği'nin talimatıyla başlatıldı ve ilk yılında önemli başarılar elde etti. Proje kapsamında 52 akademisyen, 7.650 öğrenciyle buluşarak farklı alanlarda eğitim verdi. 2023-2024 eğitim öğretim yılında ise katılımcı akademisyen sayısı 131'e çıkartıldı ve 14.521 öğrenci projeden faydalandı. Bu yıl ise projenin kapsamı daha da genişletilerek, 64 okulda toplam 28 farklı konu başlığı altında derslerin verilmesi planlanıyor. Protokol çerçevesinde Batman merkezde ve ilçelerde yer alan liselerde verilecek bu eğitimler, gençlerin akademik ve kişisel gelişimine önemli katkılar sunmayı hedefliyor.
Batman Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün koordinasyonunda yürütülen bu proje, Batman'daki gençlerin üniversite düzeyindeki akademisyenlerle bir araya gelmesini sağlıyor. Böylece öğrenciler, hem akademik başarıları hem de sosyal becerileri açısından destekleniyor. Ayrıca, gençlerin meslek seçimlerine yön vermesi amaçlanan bu buluşmalar, öğrencilere erken yaşlarda bilinçli kariyer planlaması yapma fırsatı tanıyor.