BATMAN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

2024-2025 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI "DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ" UYGULAMA KILAVUZU VE EYLEM PLANLARI YAYIMLANDI

Dilimizin Zenginlikleri Projesi 2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılı Uygulama Kılavuzu ve Faaliyet Planları Yayımlandı.
2024-2025 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI

Türkiye  Yüzyılı  Maarif  Modeli'nde  dil; insanın varlık  dünyasına erişiminin, düşünceyi oluşturmasının ve değer üretmesinin, dolayısıyla kendini ve başkalarını anlamlandırmasının temel aracı olarak önem kazanır. Türkçe bütün zenginliği, derinliği ve estetiği ile toplumun birbiriyle iletişimine, bu iletişimi anlamlandırma çabalarına ve kültür unsurlarımızın nesilden nesile aktarılmasına öncülük ve eşlik eder. Bu nedenle Türkçemizin öğretimi ve geliştirilmesi, eğitim sistemimizde temel bir politika olarak yer alır.  Eğitimin her aşamasında Türkçemizin etkili kullanılmasına yönelik becerilerin kazandırılması hedeflenir.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde öğrenci profilleri oluşturulurken  insanın  bütüncül  gelişim alanları göz önünde bulundurulmuş ve çok yönlü gelişimi amaçlanmıştır. Öğrenci profilini oluşturan iki bütünlük alanı, on profil özelliğine ayrılmıştır. Bu profil özellikleri ve bunları oluşturan bileşenler arasında vatanseverlik anlatılırken "Türkçeye sahip çıkan: Türkçeye hâkimdir; güzel yazar, güzel konuşur ve dilini geliştirir." ifadelerine yer verilmiştir.

Türkçemizin öğretimi ve geliştirilmesi temel politika olmak üzere Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programlarında Türkçenin öğretimine, doğru ve etkili kullanımına titizlikle dikkat edilir. Türkçe öğretim  programında dilimizin  zenginliği  teması  aracılığıyla  materyal  seçimini yönetebilme, anahtar kelimeleri belirlemeye yönelik çözümleme yapabilme, konuşma ve yazısını zenginleştirecek biçimde sözvarlığını  kullanabilme  gibi  öğrenme  çıktıları  amaçlanmaktadır.  "Dilimizin Zenginliği"  temasıyla ilişkilendirilen söz varlığı geliştirme çalışmalarında öğrencilerin dil-kültür ilişkisini, dilin toplumsal ve kültürel önemini fark edeceği eğilimler ile ilgili etkinliklere yer verilmekte, söz varlığını destekleyecek, dilimizin zenginliklerini yansıtacak, nesiller arası dil birliğine ve söz varlığının zenginleşmesine katkı sağlayacak nitelikleri barındıran metinlerle tanışmaları sağlanmaktadır.

Bu kapsamda; Bakanımız Sayın Yusuf TEKİN tarafından 1 Kasım 2023 tarihinde tanıtımı yapılan Dilimizin Zenginlikleri Projesi 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında da Sözlük Özgürlüktür sloganıyla Bakanlığımıza bağlı resmî/özel tüm eğitim kurumlarında öğrenim görmekte olan okul öncesi, ilkokul,  ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik devam edecektir.

 

Uygulama kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.

Okul öncesi eylem planına ulaşmak için tıklayınız.

İlkokul eylem planına ulaşmak için tıklayınız.

Ortaokul eylem planına ulaşmak için tıklayınız.

Lise eylem planına ulaşmak için tıklayınız.

Gap Mahallesi 2503. Sokak No3 Merkez / BATMAN - Santral (0488) 280 72 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.