BATMAN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İL MÜDÜRÜMÜZ SONSÖZ webTV'de EĞİTİM GÜNDEMİNİ DEĞERLENDİRDİ

  İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mahmut KURTARAN, katıldığı SONSÖZ webTV'de eğitim gündemini değerlendirip sorulan soruları cevaplandırdı.  
İL MÜDÜRÜMÜZ SONSÖZ webTV'de EĞİTİM GÜNDEMİNİ DEĞERLENDİRDİ

Son yıllarda eğitim alanında ilimizde yapılan yatırımlara ve gelişmelere değinen İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mahmut KURTARAN: "İnsanoğlu eğitime ihtiyaç duyan bir varlıktır. İnsanın tüm ömrü eğitimle şekilleniyor. Batman genç ve dinamik bir şehir. Eğitim konusunda çok iyi bir tecrübeye ve yere sahip. Bu yeri genç nüfusumuza, velilerimize, ilimize emek vermiş eğitimcilerimize borçluyuz. Daha önce ilimiz eğitimine emek veren tüm eğitimcilerimize teşekkür ediyorum. İlimizin eğitim anlamında son yıllarda çok iyi gelişmeler yaşandı.

Okul öncesi eğitimde 2002 yılında 845 öğrenci eğitim görmekteyken, bugün bu sayı 15518'e ulaşmış durumda. Yine okul öncesi eğitim kademesinde okullaşma oranı yüzde 3,4'den seviyesinde iken bu oran günümüzde yüzde 94 seviyesine yükseldi. Bakanlığımızın hayata geçirdiği yeni proje ile birlikte okul öncesi eğitimde yüzde 100 okullaşma oranı hedefine ulaşacağız. 2000'li yıllarda ilimizde 2 tane anaokulu varken ilimizde şu an 42 anaokulu bulunmakta. Yakın zamanda ilimize bir anaokulu ve 60 sınıfı daha halkımızın hizmetine sunduk. Yine okul öncesi eğitim kademesinde görev yapan öğretmen sayımız 2005 yılında 113 iken şimdi 625 öğretmenimiz ilimizde görev yapmakta. 2016 yılında başlattığımız "Çocuğumu Seviyorum, Anaokuluna Gönderiyorum" projesi ile yüzde 37 olan okul öncesi okullaşma oranını bugünkü rakamlara getirdik. Yerel basın, sivil toplum kuruluşları bu projemize büyük bir destek verdiler, öğretmenlerimiz de alan çalışmaları ile o yıl okul öncesi okullaşma oranı en çok artan il olduk.

İl genelinde 8859 öğretmenimiz görev yapmakta. Bu sayı 2002 yılında 2400 civarındaydı. İl genelindeki derslik sayımız 2002 yılında 2400 civarında iken bugün itibariyle 6705 dersliğimiz bulunmakta ve yeni derslikleri kazandırmak için de çalışmalarımız devam etmektedir. Hali hazırda şu an yapımı devam eden 238 dersliğimiz var. 2005 yılında derslik başına düşen öğrenci sayısı ilköğretim okullarında 47 civarında iken bugün bu sayı 25 civarında, liselerde 45 iken şu an 18 civarındadır. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 2002 yılında 30 iken bugün 12 ile 18 arasında değişiyor."

Kitap ve okuma kültürü ile ilgili yapılan çalışmalara ve hayata geçirilen projelere değinen İl Müdürümüz, okuma kültürüne sahip büyük bir medeniyet olduğumuzu belirtti.

"Bizim medeniyetimiz okuma medeniyetidir. Bir süre boyunca biz bu asil davranışımızdan uzaklaşıp kitapla aramıza mesafe koyduk. Böyle büyük bir medeniyetin mensubu olarak bizim kitaptan uzak kalmamız düşünülemez. Bakanlığımız çocuklarımızın kitapla büyümesi ve kitaba rahatlıkla ulaşabilmesi için bütün imkânları seferber etmiş durumda. Kitap ve okuma bizim için her zaman birinci sıradadır. Kitap Okuma Noktası'nı açarak Türkiye de ilk kez bir kitap okuma için kurum ihdas ettik. Çocuklarımız buradan müthiş derecede istifade ediyorlar. Sadece okuma noktamızda 13 bin kitabımız bulunmakta. Ayrıca burada çocuklarımız için TÜBİTAK Salonu oluşturduk. TÜBİTAK Başkanımızın daha önceki ziyaretinde, Sayın Valimizin böyle bir talebi olmuştu. Finansmanı valilik tarafından karşılanan bu proje ile anaokulundan liseye kadar her kademe için çıkardığı her kitaptan aldık. Her anaokulumuza TÜBİTAK kitaplığı oluşturduk. Her anaokulunda 148, her ilkokulda 504, her ortaokulda 190, her bir lisemize 204 adet olmak üzere TÜBİTAK yayınlarından oluşan setler verildi. Kitap Okuma Noktası'na 2 binden fazla TÜBİTAK yayını kazandırdık.  

"Kitapla bu kadar iç içe olunca haliyle öğretmen ve öğrencilerimiz okuduklarını bu sefer yazmak ve paylaşmak istiyorlar. Bizim iyi okuyan arkadaşlarımız okuduklarını yazıya döküyorlar. Biz de bundan istifade edip, iki dergi çıkarmayı kararlaştırdık. Birini sadece öğretmenlerimizin yazılarında müteşekkir kıldık. İsmine de KALEMYAR dedik. Dergimizin çok yakında 3. sayısı çıkacak. Dergimiz tamamen öğretmen arkadaşlarımızın yazılarından, şiirlerinden, hikayelerinden ve bilimsel yazılarından oluşuyor. Bir de öğrencilerimizin çıkardığı bir dergi var. Genç Nazar dergisi. Bu dergiyi öğrencilerimiz yaşatıyorlar. Onların yazılarıyla 3 sayı çıkardık. Çok kısa bir süre içinde 4. Sayısı çıkacak. Şimdiden ilimizin genç yazarları için bu dergi bir ev sahipliği yapıyor. Bir başlangıçtır onlar için. İnşallah gelecekte bu kardeşlerimiz ülkenin aydınları, entelektüelleri olacaklar. Okumanın hem akademik hayatlarına hem de kişisel hayatlarına büyük katkısı olacaktır"

Mesleki eğitimin yeni dönemi ile ayrıntılı bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mahmut KURTARAN: "Meslek liseleri maalesef ülkemizde uzun yıllardır hak ettiği yerde değildi. Katsayı uygulaması yıllarca meslek lisesi öğrencilerimizi mağdur etti. Aynı zaman meslek liselerimizin önünü kapattı. Meslek liseleri yıllarca bizim gözde okullarımızdan oldular. Orada okuyan çocuklar hem bir meslek sahibi oluyor hem de üst öğrenimlerini sürdürmek istemeleri halinde de üniversitenin istedikleri bölümüne girebiliyorlardı. Son yıllarda Bakanlığımızın hayata geçirdiği çalışmalarla birlikte meslek liselerimiz hak ettikleri yere ulaşıyorlar. Özellikle salgın döneminde meslek liselerimiz toplumun büyük bir ihtiyacını karşıladı. Özellikle bu salgın döneminde en çok ihtiyaç duyulan dezenfektan ve hijyen malzemeleriydi. Bunların hepsini okullarımız için meslek liselerimizden karşıladık.

Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Batman'ın en eski okulu. 1968 yılında açılan bir okul. Bu okulumuz da çok güzel çalışmalar yapılıyor. Buradan mezun olup çok başarılı olan bir sürü kişiyle tanıştım. Bu okul tekrar o özüne döndü. Şu an döner sermaye anlamında ciddi çalışmalar yapıyor. Bu okul ikinci defa bir rekora da imza attı. 2017 yılında Türkiye'de en çok ciro yapan okul olmuştu. 5 milyon 5 yüz 40 bin ciro yaptı. Bizi gururlandırmıştı. Bu yıl da okulumuz yeni bir rekora imza attı. Türkiye'de yine sermaye gelirlerinden öğrencilerine en çok pay veren 3. okul oldu. Yani 596 bin lira çocuklara dağıttı. Beceri eğitimi görüp aynı zamanda bir ürün ortaya çıkaran çocuklar bunlar. Daha öğrenciyken para kazanmak çocuklar için de çok keyifliydi. Yaptıkları işler aynı zamanda onlara beceri kazandırıyor. En dezavantajlı mahallelerimiz de bulunan meslek liseleri bile şu an çok ciddi üretim yapıyorlar. Yani mesleki eğitim özüne döndü.

Çok yakın zamanda Bakanlığımız büyük bir çalışmayı hayata geçirdi. 3308 sayılı meslek eğitim kanunumuzda değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle birlikte çocuklarımız hem iş hayatı ile eğitimi bir arada alacaklar. Çırak olarak bir işletmede işe başlayan çocuklara ilk 3 yıl asgari ücretin yüzde 30'unu devlet olarak veriyoruz. 4. yıl yani kalfa olduğu yıl da asgari ücretin yüzde 50'sini ödüyoruz. Haftanın 1 günü çocuklarımızı eğitime alıyoruz ama geri kalan günlerde kendi seçtiği bir işletme de işe başlıyor. 4. yılın sonunda bu çocuğumuz meslek lisesi mezunu olarak diplomasını alıyor. Başvurunun herhangi bir tarihi yok, devam ediyor. Her gün başvuru yapılabilir. Aynı zamanda çocukları meslek kazaları ve iş sağlığıyla ilgili de sigorta yapıyoruz. Çocuk işe başladığı andan itibaren sigortalı olacak. Bu çocuk mezun olduğunda iş yeri açma belgesi olan bir usta olarak mezun olacak. Bu gerçekten büyük avantaj. Birçok alanda aradığım nitelikli elemanı bulamıyorum diye bir söylem vardı ama şu an bir böyle mazeret kalmadı. İlimizde bu mesleki eğitimden yararlanan 420 kişi vardı. Bu çalışma ile birlikte sayımız 2000'i geçti."

Aileler bir mesleğe yatkın olan çocukları, rahatlıkla o sevdiği meslek nerede icra ediliyorsa oraya götürebilir. Mesela kuaförlük mesleğini yapmak isteyen bir çocuk kuaförün yanında eğitim almaya başlayacak. Aynı zamanda işletmemizde kendi nitelikli personelini yetiştirmiş olacak. Öğrencilerimizin ve ailelerimizin rahatlıkla bu çalışmadan yararlanmaları için bütün imkanlarımızı seferber ettik. İlimizde hem iki tane mesleki eğitim merkezi irtibat bürosu kurduk. Bunlardan biri organize sanayi bölgesinde diğeri BATSO binamızın altında. Bu irtibat bürolarımızda görevli arkadaşlarımız öğrencilerimiz için sürekli çalışmaya devam ediyor. Arkadaşlarımız her türlü konuda öğrencilerimize rehberlik yapıyorlar. Hemşerilerimizin akıllarında hangi soru varsa bu bürolarımızdan gerekli desteği alabilirler. Şu ana kadar güzellik ve saç bakım hizmetleri için 400 kadar çocuğumuz başvuru yaptı ve şu an bir işletmede çırak olarak işe başladı. Moda ve tasarım teknolojilerinde 375, yiyecek ve içecekte 333 öğrencimiz işe başladı. 2000 öğrencimizin yaklaşık olarak 600 kadarını kadın, 1300 kadarını da erkek çıraklardan oluşuyor.

"Biz eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürürken bunu her zaman ailelerimizle birlikte yürütüyoruz. Eğitim konusunda aile desteği olmazsa çocuğumuzun eğitimi her zaman eksik kalır. Aile eğitimin her alanında olunca büyük bir başarı ortaya çıkıyor. Buradan yola çıkarak öğrencilerimiz için annelerle birlikte proje yapmaya karar verdik. Öğrencimizin en büyük koruyucuları anneler olduğu için projemize "Koruyucu Meleğim Annem" ismini verdik. Hafta sonları gönüllü 25 öğretmenimiz tarafından annelerimize eğitim veriliyor."

Gap Mahallesi 2503. Sokak No3 Merkez / BATMAN - Santral (0488) 280 72 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.