BATMAN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

"Eğitim-İstihdam İlişkisini Güçlendirme Çalıştayı" Başladı

  İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz tarafından "Mesleki Eğitim ile Güçlü Gelecek" şiarıyla planlanan "Eğitim-İstihdam İlişkisini Güçlendirme Çalıştayı" açılış programı Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Doç. Dr. Kemal ŞAMLIOĞLU, Valimiz Sayın EKREM CANALP, Batman Milletvekilimiz Sayın Ferhat NASIROĞLU, Bakanlığımız Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürümüz Sayın Ali KARAGÖZ'ün katılımlarıyla gerçekleşti.


Necat Nasıroğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Külliyesi, Hatice Nasıroğlu Konferans Salonunda gerçekleşen çalıştayın açılış programına Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Doç. Dr. Kemal ŞAMLIOĞLU, Valimiz Sayın EKREM CANALP, Batman Milletvekilimiz Sayın Ferhat NASIROĞLU, Bakanlığımız Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürümüz Sayın Ali KARAGÖZ, Vali Yardımcıları, Belediye Başkanları, kamu kurum müdürleri, ilimizde bulunan mesleki oda ve dernek temsilcileri, akademisyenler, eğitimciler ve sanayici ile iş adamları katıldı.

Saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı ile başlayan çalıştay açılışı mesleki eğitim konulu sinevizyon gösterimi ve ardından Bilişim Öğretmeni Hasan ÇANKAYA'nın yaptığı sunumla devam etti. Gerçekleşen sunumun ardından program İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mahmut KURTARAN'ın konuşmasıyla devam etti.

İl Milli Eğitim Müdürümüz KURTARAN: "Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda, "Mesleki Eğitim ile Güçlü Gelecek" şiarıyla başlattığımız, Eğitim-İstihdam İlişkisini Güçlendirme Çalıştayımıza hoş geldiniz.

Eğitim, bir ülkenin geleceğini belirleyen en temel unsurdur. Eğitim konusunda atılan her doğru adım yarının sağlam temellerini inşa etmemize yardımcı olur. Mesleki eğitimde atılacak her doğru adım, ülkenin gelişmişlik seviyesine katkıda bulunacaktır.  Ülkemizde artan endüstriyel gelişim, nitelikli iş gücüne duyulan ihtiyacı artırmış ve mesleki eğitim sisteminin önemini bir kez daha ön plana çıkarmıştır. Bu doğrultuda, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzla mesleki eğitim sistemimizin güçlendirilmesi, hem genç nesillerin istihdam edilebilirliğini artırma hem de ülkenin rekabet gücünü yükseltme açısından kritik bir rol oynamaktadır.

İlimiz Batman, büyükşehir olma yolunda hızla ilerlerken erişilebilirliği, güvenli yatırım ortamı, yüksek işgücü arzı ve sağlam altyapı hizmetleri gibi avantajlarının yanı sıra tarıma dayalı sanayisi, tekstil, inşaat ürünleri gibi rekabet avantajlarına da sahip bir ildir. Mevcut potansiyelini ve gelişen sektörleri göz önüne alarak bilgi odaklı, üreten, geliştiren, modern teknolojiyi takip eden, sürdürülebilir ve çevre odaklı üretimi esas alan bir sanayi kenti olma yolunda önemli adımlar atmaktadır.

Genç, dinamik ve girişimci bir nüfusa sahip olan Batman; bu enerjiyi mesleki eğitimle birleştirerek üretimi tüketimden fazla olan bir il olma hedefine odaklanmaktadır. Bu çerçevede, çalıştayımızın amaçları arasında, ilin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirip genç neslin yeteneklerini ortaya çıkararak, modern sanayi standartlarına uygun bir üretim merkezi haline gelmeyi hedeflemek bulunmaktadır. Söz konusu hedef, Batman'ın ekonomik büyümesini destekleyerek, sürdürülebilir kalkınma ve bölgesel rekabet gücünü artırma yolunda önemli bir kilometre taşı olacaktır.

Millî Eğitim Bakanlığımızın son yıllarda hayata geçirdiği çalışma ve projelerle birlikte mesleki ve teknik eğitim çok ciddi bir ivme kazanmıştır. Meslek lisesi öğrencilerimizin istihdam oranları tarihin en yüksek oranlarına ulaşmıştır. İlimizde de son yirmi yılda mesleki ve teknik eğitimde büyük bir ilerleme kaydedilmiştir. Batman genelinde Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı 20'si resmi 7'i özel olmak üzere; toplamda 27 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bulunmaktadır. Bu liselerde toplamda 12.190 öğrenci, 30 alanda eğitim görmektedir. "Mesleki Eğitim ile Güçlü Gelecek" şiarıyla çıktığımız bu yolda Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak mesleki ve teknik eğitime büyük bir önem veriyoruz. Geleceğin ihtiyaçlarına uygun, çağın gereksinimlerini karşılayacak nitelikli bireyler yetiştirmek için mesleki eğitim alanında güçlü adımlar atmaya kararlıyız. Bu doğrultuda, öğrencilerimizi çağın teknolojik gelişmeleriyle buluşturarak onları geleceğin nitelikli teknisyenleri ve girişimcileri olarak yetiştirmek için çaba harcamaya devam edeceğiz.

İlimizde var olan Organize Sanayi ve Küçük Sanayi Sitelerimize ek olarak planlanan yeni Gıda, Tekstil ve Karma alanındaki Organize Sanayi Bölgeleri ve Küçük Sanayi Siteleri, ilerleyen süreçte piyasadan nitelikli iş gücü talep edecektir. Bu talebin etkili bir şekilde karşılanması, nitelikli mesleki ve teknik eğitimle mümkündür.

Bu kapsamda düzenlemiş olduğumuz Eğitim-İstihdam İlişkisini Güçlendirme Çalıştayı ile Mesleki ve Teknik Liselerimizde şu hedeflere odaklanmayı planlıyoruz.

Alt yapı ile donanımsal iyileştirme ve modernizasyonun hızlandırılmasını,

Öğretmen ve yönetici niteliklerinin arttırılması, 

Mesleki ve Teknik Liselerimiz ile yerel iş gücü piyasası arasında beceri uyumunun sağlanması ve iş birliği modellerinin geliştirilmesini,

İl genelinde kısa, orta ve uzun vadeli iş gücü piyasasının ihtiyacı olan beceri ve ihtiyaç analizlerinin yapılması ve bu yönde alan açma / kapama uygulamalarının veriye ve ilin iş gücü piyasası ihtiyaçlarına dayalı olarak yapılmasını,

İkiz Dönüşüm (Yeşil ve Dijital Dönüşüm) ile uyumlu bir şekilde Mesleki ve Teknik Liselerimizi ve bu liselerde okuyan öğrencilerimizi bu dönüşüme en iyi şekilde hazırlamayı planlamayı amaçlıyoruz.

Bu amaçlarla birlikte yerel iş gücü piyasası dinamikleri ile uyumlu ve sürdürülebilir bir yol haritası çıkarıp bu yol haritası ışığında ulaşılabilir, ölçülebilir ve objektif başarı göstergeleri ile doğrulanabilir hedeflere ulaşmak için bu belirtilen süreçleri kapsayan, uygulanabilir metotlar kurgulamak ve işletmek ana hedefimizdir.

"Eğitim-İstihdam İlişkisini Güçlendirme Çalıştayı"nın Türkiye Yüzyılı hedeflerimize katkı sağlamasını, ilimiz ve tüm paydaşları için hayırlara vesile olmasını diler ve bu önemli etkinliğe gösterdiğiniz katılım için hepinize teşekkür ederim" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürümüz KURTARAN'ın ardından Batman Milletvekilimiz Sayın Ferhat NASIROĞLU'nun konuşmasıyla program devam etti.

Batman Milletvekilimiz Sayın Ferhat NASIROĞLU'nun konuşmasının ardından program Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Doç. Dr. Kemal ŞAMLIOĞLU'nun konuşmasıyla devam etti. 

Milli Eğitim Bakan Yardımcımız ŞAMLIOĞLU'nun konuşmasının ardından son açılış konuşmasını Valimiz Sayın Ekrem CANALP yaptı.

İllimizde kurulması planlanan yeni 5 Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğini ifade eden Valimiz CANALP; OSB'lerde çalışacak olan nitelikli iş gücünün ancak mesleki eğitim ile temin edilebileceğine dikkat çekerek yatırım için yurt dışından da taleplerin olduğunu vurguladı.  

"Eğitim-İstihdam İlişkisini Güçlendirme Çalıştayı" açılış programı yapılan konuşmaların ardından Valimiz CANALP "Dijital Sektörde Ben de Varım" projesinde eğitim gören öğrenciler tarafından yapılan Bakan Yardımcımızın NFT portre tablosunu hediye etti.

"Eğitim-İstihdam İlişkisini Güçlendirme Çalıştayı" açılış programının ardından Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Doç. Dr. Kemal ŞAMLIOĞLU, Valimiz Sayın EKREM CANALP, Batman Milletvekilimiz Sayın Ferhat NASIROĞLU, Bakanlığımız Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürümüz Sayın Ali KARAGÖZ ve İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mahmut KURTARAN; çalışmalara başlayan 3 ayrı oturum gruplarını ziyaret edip görüşülen konular hakkında bilgi aldılar.

 

30-11-202330-11-202330-11-202330-11-202330-11-202330-11-202330-11-202330-11-202330-11-202330-11-202330-11-202330-11-202330-11-202330-11-202330-11-202330-11-202330-11-202330-11-202330-11-202330-11-2023

Gap Mahallesi 2503. Sokak No3 Merkez / BATMAN - Santral (0488) 280 72 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.